Yleisohje näyttöjen asetuksiin ja toistintietokoneiden kytkemiseen

Tässä ohjeessa esitetään yleisimmin noudatettavat perusperiaatteet näyttöjen asetuksille silloin, kun käytetään suositeltuja ulkoisia toistintietokoneita.

Kiteytetty ohje

  1. Ykköset ensin: Liitä toistintietokoneen HDMI1-portti kaapelilla näytön HDMI1-liitäntään. 
  2. Varmista päälläolo: Aseta näyttöön sellaiset asetukset, että kun HDMI1-porttiin tulee kuvasignaalia, on näytössä kuva.
  3. Sijoita toistintietokone turvalliseen mutta saavutettavaan paikkaan.

Perusteellisemmat selitykset ja ohjeet

  1. Ykköset ensin: Liitä toistintietokoneen HDMI1-portti kaapelilla näytön HDMI1-liitäntään. Tämä on hyvä oletusjärjestys, joka pätee HDMI-porttien lisäksi myös mm. ethernet-portteihin: Kaikista loogisinta on aina kytkeä yksi piuha ensimmäiseen vaihtoehtoon. Luonnollisuuden takia mahdollisissa ongelma- ja tukitilanteissa myös aina ensimmäiseksi kokeillaan ykkösporttien toimintaa ensin ja oletetaan johtojen olevan niissä kiinni. 
  2. Varmista päälläolo: Aseta näyttöön sellaiset asetukset, että kun HDMI1-porttiin tulee kuvasignaalia, on näytössä kuva. Tässä on hieman kohdekohtaisia eroja: Joissain tilanteissa on olennaista varmistaa, että näyttö on aina päällä, siis ihan aina, jopa silloinkin, kun sisältöä ei tule. Useimmiten kuitenkinparas asetus on sellainen, että kun signaaliaa ei tule näytölle, sammuttaa näyttö paneelinsa, ja sitten kun HDMI1-porttiin tulee signaalia, herättää näyttö paneelinsa. Tällainen HDMI-sammutusohjaus on suurimmassa osassa nykyaikaisia infonäyttöjä. 
  3. Sijoita toistintietokone turvalliseen mutta saavutettavaan paikkaan. Ihanteellinen paikka toistintietokoneella on sellainen, jossa se on riittävästi turvassa uteliailta tai pahimmassa tapauksessa varkailta. Toistintietokone voidaan mallista ja kiinnikkeistä riippuen kiinnittää näytön taakse, seinäkiinnikkeeseen tai seinään. Usein riittävän siisti ja luotettava asennus saavutetaan kiinnittämällä toistintietokone nippusiteillä näytön kiinnikkeeseen. Johtoina tulee käyttää sopivan mittaisia johtoja, jotka tulee vetää ja tarvittaessa sukittaa tai koteloida siististi. Toistintietokoneen sijoittaminen esimerkiksi välikattoon on siisti, mutta saavutettavuudeltaan hankala tapa. Silloin, kun ei ole erityisen suurta syytä sijoittaa toistintietokonetta täysin suojattuun tilaan katon tai seinän toiselle puolelle, suosittelemme sen sijoittamista paikkaan, jossa on pääsy laitteen virtanapille. Mahdollisissa toistintietokoneen ongelmatilanteissa laitteen uudelleenkäynnistys on kuitenkin suositeltavin ensimmäinen toimenpide. 

 

Ennen 1.3.2023 tehdyissä toistintietokoneissa näyttöjen tunnistus on tapahtunut toistintietokoneen käynnistyessä. Näissä tapauksissa näyttö pitää käynnistää ensin, ja sitten vasta toistintietokone. Mikäli tämä aiheuttaa ongelmia esimerkiksi näyttöjen manuaalisen sammuttelun vuoksi, pyydä iDiD-tukea lisäämään etänä vanhoille laitteillenne näytön automaattitunnistus.

Energiatehokkuus

Yleisohjeen kohta 2 liittyy kuvan näkymisen lisäksi energiatehokkuuteen. Näyttöjen sammutus HDMI-ohjauksen perusteella on suositeltava asetus, jotta näyttö ei kuluta energiaa silloin, kun näytöllä ei ole katselijoita. 

Lue lisää HDMI-sammutusohjauksesta, infonäyttöjen virransäästöstä ja merkkikohtaisista asetuksista

 

 

Luotu 28.2.2023 TP