Infonäyttöjen virransäästö

Infonäyttöjen sähkönkulutus riippuu niiden koosta, kirkkaudesta sekä näyttöteknologiasta. Tässä artikkelissa tarjoamme muutamia keinoja sähkönkulutuksen optimontiin

Näytön taustavalon kirkkauden säätö

Sisäkäytössä näyttöjä ei kannata pitää liian kirkkaalla, vaan taustavalon kirkkautta kannattaa säätää optimaaliselle tasolle. Useimmissa käyttökohteissa näytön taustavalon kirkkautta voidaan laskea kuvan laadun olennaisesti kärsimättä. Ulkonäyttöjen suuri kirkkaus on usein välttämätöntä, jotta esitettävä sisältö näkyy riittävän hyvin.

Näytön asetuksista löytyvä Kirkkaus (Brightness) -säätö ja Taustavalo (backlight) -säätö muuttavat eri asiaa. Taustavalon kirkkauden säätö vaikuttaa virran kulutukseen.

Sammutusajastus

Ajasta näytöt sammumaan silloin, kun niitä ei tarvita. Useimmissa infonäytöissä on ajastustoiminto, jolla näytön saa ajastettua sammumaan ja käynnistymään halulttuun aikaan. Näyttökohtaiset ajastukset tehdään näytön kaukosäätimellä, näyttövalmistajan ohjeiden mukaan. iDiDissa on kehittymässä sammutusohjauksiin kaksi älykästä tapaa: Sisältöohjattu HDMI-sammutus ja sarjaporttiohjaus.

Energiatehokkaat laitevalinnat

Vaihda vanhat näytöt nykyaikaisempiin. Nykyiset LED-taustavalolla varustetut näytöt ovat hyvin energiatehokkaita verrattiuina vanhoihin näyttöihin, jotka käyttivät taustavalonaan kylmäkatodiloisteputkia. Tällaiset vanhat näytöt ovat pääosin jo vaihdettu uudempiin, tai ainakin näin toivoisimme olevan.

Luotu 10.10.2022 TP